Zelfs als het om een eenvoudige maaltijd gaat, is er een tafeletiquette, dan wel een andere dan de formele tafeletiquette. Een bord in het midden, de vork links van het bord, het mes rechts van het bord en de lepel rechts van het mes. Het lemmet van het mes moet naar het bord zijn gericht.
Hoewel de formele tafelschikking ingewikkeld lijkt, is het wel praktisch. Wat je moet onthouden over het formele couvert, is dat het bestek in dezelfde volgorde is gerangschikt als de gangen van de maaltijd, beginnend aan de buitenkant naar binnen, naar het bord toe. Op deze manier worden gasten niet verhinderd door hun vorken en messen en het bestek kan ook zonder problemen worden opgeruimd.
Het servet zet je links. Daarnaast zet je de saladevork of de vork die je gaat gebruiken voor het voorgerecht (dus links van het bord).
Daarnaast leg je de dinervork, die voor het hoofdgerecht wordt gebruikt.
In het midden staan per plaats de verschillende borden voor de gangen. Het grootste bord (dinerbord) zet je onderop. Het saladebord, of het bord voor het voorgerecht, staat daar bovenop en helemaal bovenop staat de soepkom (als je soep gaat serveren).
Rechts van de stapel ligt het dinermes (voor hoofdgerecht).
Daarnaast zet je het salademes, of het mes voor het voorgerecht. Tenslotte plaats je de soeplepel daarnaast.
De dessertlepel plaats je direct boven de schalen, eventueel samen met een taartvorkje.
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Bestel hier
Schijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt direct een kortingscode in je e-mail!